Le Macchiole

Oblasť Bolgheri je jednou z najmladších, ale zároveň najoceňovanejších vinohradníckych regiónov Talianska. Rozprestiera sa medzi toskánskymi mestečkami Castagneto Carducci a Bolgheri asi 100 km juhozápadne od Florencie. Prirodzenými hranicami len 1800 ha veľkej oblasti, ktoré aj výrazne ovplyvňujú klimatické podmienky, sú 5 km vzdialené pobrežia Ligúrskeho mora na západe a pahorky na východe. Vinárska história regiónu, nazývaného aj talianske Bordeaux, začala len pár rokov po skončení 2. svetovej vojny, keď markíz Mario Incisa della Rocchetta (spolumajiteľ Ribota, pravdepodobne najlepšieho koňa v histórii) začal v oblasti známej pestovaním broskýň vysádzať vinohrady odrodou Cabernet Sauvignon a vyrábať víno pre vlastnú potrebu. Až v roku 1968 ho syn Nicolo a synovec Piero Antinori presvedčili, aby vysoko oceňované víno umiestnil aj na trh. Udalosti nabrali rýchly spád. Prvé komerčné fľaše sa dostali do predaja v roku 1971 a ihneď sa stali hitom vďaka slávnemu talianskému kritikovi vína, Luigimu Veronelli, keď v roku 1978 v slepej degustácii zvíťazilo víno medzi 33 naslávnejšími vínami sveta. Zrodila sa hviezda menom Sassicaia. Celá oblasť, ktorej v roku 1994 udelili štatút DOC je rozdelená na dve časti – Bolgheri DOC (1500 ha) a Bolgheri Sassicaia DOC (300 ha). Sassicaia sa tak stala jediným vínom v Taliansku, ktoré má vlastné DOC. Odvtedy kvalita a sláva vín z celej oblasti rýchlo rastie a Bolgheri prinieslo svetu ďalšie legendy – Ornelaia, Solaia, Masseto, Ca´marcanda a ďalšie.
Le Macchiole