Champagne Louis de Sacy

Šampanský dom Louis de Sacy sa nachádza v preslávenej oblasti Montagne de Reims, v dedinke Verzy. História rodiny Sacy je spätá s produkciou šampanských vín už od roku 1633, po dobu neuveriteľných 13-tich generácií. V roku 1962 sa pod vedením Adré Sacyho zrodila značka, pomenovaná podľa jedného z predkov Pierra Louisa de Sacyho, v ktorej dnes úspešne pokračuje jeho syn Alain Sacy a vnúčatá Yaël a Jonathan, ktorí riadia export značky do celého sveta. Rodina sa snaží produkovať vína s nezameniteľným charakterom, odzrkadľujúcim jedinečné terroir.

V súčasnosti rodina Sacy vlastní a obhospodaruje 18 hektárov Grand Cru a Premiére Cru vinohradov, ktoré dopĺňajú 5-timi hektármi vinohradov s dlhodobým kontraktom. 65% vysadených odrôd predstavuje Pinot noir, 30% Chardonnay a 5% Pinot meunier. Snahou je maximálna starostlivosť o vinohrady a hrozno počas celého roka, pretože výsledná kvalita vína pochádza predovšetkým z vinohradov. Hrozná sú zberané výhradne ručne, v závislosti na polohe a vinohrade, z ktorých pochádzajú, a následné sú lisované celé strapce. Pri výrobe šampanského je veľmi dôležitý proces asambláže, teda miešania jednotlivých odrôd vína alebo ročníkov. Ide o rozhodujúci moment, od ktorého závisí konečná podoba každého šampanského. Asambláž teda predstavuje kus majstrovstva, ale i obrovskú zodpovednosť. Po nafľašovaní ležia vína ešte minimálne 24 mesiacov na kaloch, čím získavajú svoj nezameniteľný charakter.
Champagne Louis de Sacy