Článok 21.01.2020

Vinárstvo Masi v Portofino Wine Bar&Pasta

Vinárstvo Masi v Portofino Wine Bar&Pasta

Milí priatelia dobrého vína,

poslednú stredu v mesiaci Január sa bude konať v reštaurácií Portofino Wine Bar&Pasta ďalší výnimočný večer, ktorý bude spájať výbornú kuchyňu šéfkuchára Mária Žužiča s vínami z legendárneho talianskeho vinárstva Agricola Masi. V rámci degustačného menu budete mať možnosť ochutnať ikonické vína Amarone “Costasera” Riserva, Brolo di Campofiorin alebo Masianco.

Vinárstvo Masi má svoje usadlosti v najlepších polohách oblasti Veneto s vinicami a historickými nehnuteľnosťami. Od roku 1973 vinárstvo Agricola Masi spolupracuje s rodinou Conti Serego Alighieri, potomkami básnika Danteho, na ich panstve v oblasti Valpolicella. Nedávno začali spolupracovať s rodinou Conti Bossi Fedrigotti, ktorí vždy vyrábali víno s vášňou a zručnosťou v Trentine. Obe spolupráce sú súčasťou ambiciózneho projektu, ktorého cieľom je znovuobjaviť lesk tradičného poľnohospodárstva a vinárstva pôvodnej šľachty z benátskej oblasti. V roku 2015 vstúpilo vinárstvo Masi do podniku Canevel v oblasti Valdobbiadene, poprednému výrobcovi Prosecca, ktoré budete mať možnosť ochutnať v rámci degustačného menu.

Príbeh Masi sa začal v roku 1772, keď rodina Boscaini získala prestížne vinice v malom údolí zvanom „Vaio dei Masi“, ktoré je pôvodom názvu spoločnosti. Po viac ako 200 rokoch je spoločnosť stále v rodinných rukách, ktorú vedie šiesta a siedma generácia. Od roku 1978 je prezidentom a generálnym riaditeľom spoločnosti Sandro Boscaini. Táto žijúca legenda a priekopník, ktorý za roky svojej práce vo svete vína získal prezývku Mister Amarone.

Základnou myšlienkou pri výrobe je zdôraznenie charakteru jednotlivých polôh vinohradov oblasti Veneto v každom vytvorenom víne. Masi spracováva hrozno z vlastných viníc pomocou starých tradičných techník aj pomocou modernej technológie. Toto vinárstvo je považované za strojcu vinárskej revolúcie vo svojej oblasti. V roku 1958 bol Sandro Boscaini na čele komisie pre určenie historických „cru“ vinohradov určených na produkciu Amarone. V roku 1964 bolo na trh uvedné víno Campofiorin a na trhu začalo reprezentovať novú kategóriu produktov, pri výrobe ktorých sa znovu objavila a zaviedla technika dvojitej fermentácie, kedy sa pri spustení druhotnej fermentácie používa polovysušené hrozno. Vinárstvo Masi je známe tým, že metódu dvojitej fermentácie používa nielen na červené vína. V portfóliu vinárstva nájdete aj biele a ružové vína, ktoré touto metódou dostávajú nezameniteľný charakter. Vinárstvo Masi tiež oživilo a obohatilo štýl výroby Amarone využívaním technológie appassimento a nových vinifikačných metód. Vína sú moderné, atraktívne, ľahko rozpoznateľné a veľmi dobre vyvážené. Vinárstvo je považované za producenta, ktorý revolučne ovplyvnil kvalitu celého vinohradníckeho regiónu Veneto.

Starodávna talianska metóda výroby vína Appassimento, sa používa pri výrobe mohutných, suchých červených vín. Pozberané hrozná sa v minulosti sušili na slame v malých domčekoch priamo na svahoch vinohradov. V súčasnosti sa k sušeniu využívajú špeciálne klimatizované miestnosti, kde hrozno leží na bambusových roštoch alebo v prepravkách s drážkami pre odvod vlhkosti. Vysušené hrozná sú po 4-6 mesiacoch vylisované a použité na výrobu vína. V prípade tzv. „prekvasenia do sucha“ vzniká veľmi extraktívne suché červené víno, ktoré je známe pod názvom Amarone.

Víno Amarone  je považované za jedno z najznámejších vín z Talianska. Amarone má korene v tradičnom sladkom víne z oblasti Valpolicella, ktoré sa volá Recioto. Traduje sa, že Amarone vzniklo vlastne náhodou, keď sa pri výrobe vína Recioto zabudlo na jeden zo sudov a víno pokračovalo vo fermentácii, až sa všetok cukor prekvasil na alkohol. Tým vznikol opak Recioto (teda suché víno s vysokým obsahom alkoholu) a tak víno dostalo názov Amarone, čo voľne preložené znamená "veľmi horké". Prvé záznamy o výrobe sú už z roku 1938, ale oficiálne sa s týmto vínom začalo obchodovať až v roku 1953. Status DOC potom získalo až v roku 1990.